Warzywa i owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka gdyż zawierają cenne witaminy – to doskonale wiedzą dzieci z Akademii Krasnala.
W październiku rozmawialiśmy o wartościach odżywczych, witaminach i dlaczego i ile należy spożywać. Dzieci nauczyły się dzielić owoce na egzotyczne i te z polskiego sadu. Rozpoznawały owoce za pomocą różnych zmysłów oraz poznały sposoby przygotowania warzyw i owoców na zimę.
Korzystając z darów jesieni dzieci przygotowały owocowe szaszłyki, sałatkę owocową, sok owocowy oraz surówkę z białej kapusty. Podczas zajęć dzieci uczyły się również jak higienicznie wykonać potrawę oraz bezpiecznie posługiwać się nożem. Własnoręcznie wykonany posiłek z owoców smakował wyśmienicie. Dzieci postanowiły, że codziennie będą spożywać owoce pod różnymi postaciami jako źródło witamin.